Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Kad zviždači utihnu

3. srpnja 2023.
Umjesto rođendanske čestitke: Zašto Julian Assange mora biti oslobođen
Caitlin Johnstone: Assangeov tata, ulje na platnu

Njegovo Veličanstvo Kralj Charles III. danas se u središtu Londona pridružio općenarodnom slavlju koje je Carstvo u kojem sunce nikada ne zalazi organiziralo u čast jednog od najvećih, a u svakom pogledu najhrabrijeg urednika i novinara 21. stoljeća povodom njegovog 52 rođendana, dok je kraljica Camilla ispalila svečani vatromet koji se vidio i daleko iznad Belmarsha u kojem trenutno obitava Julian Assange

Nećete, naravno, ovu vijest pronaći među događajima dana ovoga 3. srpnja niti na Reutersu, niti na AP-u, niti na BBC-u, niti na bilo kojem globalnom medijskom servisu, mainstream mediju ili internetu, jer ona je samo djelomično točna. Da, jedan od najvećih i najhrabrijih urednika i novinara 21. stoljeća Julian Assange danas puni 52 godine, i to u jugoistočnom Londonu, u objektu Njegovog Veličanstva Belmarsh, u zatvoru visokog profila u kojem su smješteni oni koji se smatraju opasnim za nacionalnu sigurnost – teroristi, serijski ubojice, silovatelji…

Poziv Njegovom Veličanstvu

U jednoj od 48 pojedinačnih ćelija Jedinice visoke sigurnosti sigurno neće biti velikog slavlja, rođendanske torte i svjećica, obitelji i prijatelja da nazdrave i pomognu ugasiti ih u jednom dahu. Ne, vlasnik tog zdanja kralj Charles III. i njegova supruga neće se pojaviti na toj svečanosti iako ih je slavljenik uredno pozvao u posjetu još za krunidbe Njegovog Veličanstva:

Na krunidbi mog gospodara smatrao sam da je jedino prikladno uputiti vam srdačan poziv da obilježite ovu važnu prigodu posjetom vlastitom kraljevstvu unutar kraljevstva: zatvor Njegovog Veličanstva Belmarsh. Zatvor Vašeg Veličanstva Belmarsh nalazi se na prestižnoj adresi One Western Way u Londonu, samo nekoliko minuta od Old Royal Naval Collegea u Greenwichu. Kako mora biti divno imati tako cijenjenu ustanovu koja nosi tvoje ime. Kao politički zatvorenik, držan po volji Vašeg Veličanstva u ime posramljenog stranog suverena, čast mi je boraviti unutar zidova ove institucije svjetske klase. Zaista, tvoje kraljevstvo ne poznaje granice.

 

Dvije funte druže

Nije Julian Assange zanemario niti protokol do kojega drže sve okrunjene glave, nešto smo o tim dvorskim objedima i običajima i sam naučili putem Netflixa gutajući „Krunu“, upućujući se u složeni život kraljevske obitelji, o čijem se jelovniku sluge pokorno staraju.

Tijekom svog posjeta imat ćete priliku uživati u kulinarskim užicima pripremljenim za vaše vjerne podanike uz izdašan proračun od dvije funte Počastite se savurom miksanih glava tune i sveprisutnim rekonstituiranim oblicima koji su navodno napravljeni od piletine. I ne brinite, jer za razliku od manjih ustanova kao što su Alcatraz ili San Quentin, nema zajedničkog objedovanja u kantini. U Belmarshu zatvorenici ručaju sami u svojim ćelijama, osiguravajući najveću intimnost za obrok.

Nema sumnje, Julian Assange bi bio odličan vodič Charlesu i Camilli, pardon Kralju i Kraljici, po ovom njihovom posjedu zatvorenog tipa u kojem na povlaštenom tretmanu boravi od 2019. godine, nakon što su ga humano preselili iz ekvadorske ambasade u kojoj je u egzilu proveo prethodnih sedam godina dok ga, uz malu pomoć washingtonskih prijatelja, nisu iselili i predali Englezima koji ga upravo sada, valjda umjesto rođendanskog dara, planiraju izručiti Amerikancima. A tamo, u SAD, prijeti mu 175 godina zatvora po Zakonu o špijunaži donesenom 1917. godine, dakle za Prvog svjetskog rata.

Također ćete imati priliku odati počast mom pokojnom prijatelju Manoelu Santosu, homoseksualcu kojemu je prijetila deportacija u Bolsonarov Brazil, a koji si je oduzeo život samo osam metara od moje ćelije koristeći grubo uže napravljeno od vlastite posteljine. Njegov izuzetni glas tenora sada je zauvijek utihnuo. Preklinjem te, kralju Charlesu, da posjetiš zatvor Njegovog Veličanstva Belmarsh, jer to je čast koja dolikuje kralju. Dok započnete svoju vladavinu, sjetite se uvijek riječi iz Biblije kralja Jamesa: „Blago milosrdnima, jer će zadobiti milosrđe“ (Matej 5:7). I neka milost bude svjetlo vodilja tvog kraljevstva, unutar i izvan zidina Belmarsha. Vaš najodaniji predmet, Julian Assange. A9379AY

(https://declassifieduk.org/a-kingly-proposal-letter-from-julian-assange-to-king-charles-iii/)

 

Gulliver i Liliputanci

Na današnji, 52. rođendan, Julian Assange nema baš nikakvog razloga za slavlje, pa mu, osim ironije, kojoj je i sam pribjegao kao jedinom lijeku protiv duševne i fizičke tjeskobe, kao i suicidalnih misli kojih očigledno ne nedostaje u samicama Belmarsha, ništa bolje ni ne pristaje. Nakon što je sudac Visokog suda u Londonu, znakovitog imena, Jonathan Swift, odbio Assangeovu žalbu protiv izručenja, praktički više nema pravnih prepreka da on završi na doživotnoj robiji u jednom od još gorih američkih zatvora u kojima se neljudski tretiraju tako zvani državni neprijatelji broj jedan. Ostaje još varljiva nada u Europski sud za ljudska prava, ali mnogi dijele mišljenje Reportera bez granica da je ovom presudom Assange „opasno blizu izručenja“.

Inače, sudac Jonathan Swift radio je kao „First Treasury Counsel“, glavni vladin odvjetnik, od 2006. do 2014. godine savjetujući i zastupajući vladu u velikim parnicama, i to baš slučajno ministarstva unutarnjih poslova i obrane u najmanje devet slučajeva, da bi 2013. godine bilo objavljeno kako je u prethodne tri godine za svoje usluge od Vlade plaćen gotovo milijun funti. I tako se usporedba s njegovim slavnim prezimenjakom naprosto nametnula, Assange se, baš poput Gullivera, našao među Liliputancima duha koji su ga, ustrašeni njegovom veličinom, zatočili i vezali.

(https://declassifieduk.org/judge-who-ruled-against-assange-built-career-as-barrister-defending-u-k-government/)

 

Odmazda za istinu

Assange je počinio grijeh govorenja istine, i zato mora biti kažnjen.  Njegov WikiLeaks proslijedio je tajne dokumente zviždačice Chelsea Manning, pripadnice američke vojske, koji svjedoče o masovnim ubojstvima, ratnim zločinima, atentatima dronovima, zatvaranjima, mučenjima, egzekucijama i masovnom nadzoru koje je mimo zakona, pravila i daleko od očiju javnosti desetljećima upražnjavala američka vlada. Rođen 3. srpnja 1971. godine u Townsvilleu u Australiji, nije niti američki državljanin, baš kao što WikiLeaks nije registriran u SAD. Stoga je već u startu njegovo izručenje protupravno, dakle politički motivirano, kao odmazda za ono što je kao urednik i novinar učinio u svom svakodnevnom poslu objavljujući istine koju nitko nikada nije demantirao.

Bude li zbog toga izručen u SAD i osuđen po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine, kojim se zaobilazi čuveni ustavni Prvi amandman koji bi trebao garantirati slobodu medija i govora, to će značiti smrt novinarstva kakvog poznajemo, ali i slobodnog, demokratskog društva kojem navodno težimo. Jer, bilo tko bilo gdje na zemaljskoj kugli tko prenese i podijeli, primjerice, onaj najpoznatiji video poznat pod imenom „Kolateralno ubojstvo“, mogao bi po istom principu biti optužen, zatočen, izručen i osuđen poput Assangea!

Također, na taj bi način bili kriminalizirani i svakodnevni, rutinski novinarski poslovi, pogotovo oni istraživačkih novinara kojih ne bi bilo bez ljudi koje zovemo zviždačima, insajderima koji su odlučili upoznati javnost s onim što se zbiva, a što nije samo nemoralno već i protuzakonito, ne bježeći pri tom niti od gubitka vlastite slobode i sudskih presuda.

 

Smrtna kazna novinarstvu

Assangeov progon nije slučajan, čak se svojedobno u hodnicima Bijele kuće razmišljalo o njegovoj otmici i likvidaciji, ali je voluntaristički arbitraran. Jer, na isti ili sličan način američka Vlada nije reagirala prema uglednim svjetskim mainstream medijima koji su s WikiLeaksa prenosili i objavljivali te iste državne tajne, poput The New York Timesa, The Guardiana, Der Spiegela, Le Monda, El Paisa, pa ni prema onim njima nevažnijim koji su i prije WikiLeaksa pustili u javnost neredigiranu verziju istog materijala, i koji to sada otvoreno priznaju tražeći Assangeovo oslobođenje.

Nije Assange postao prorokom preko noći, trebale su proći godine prije nego li su i njegove kolege novinari shvatili o čemu se radi i što je to on učinio za profesiju odnosno da će izručenje i presuda njemu ujedno biti i smrtna kazna novinarstvu. Veliki, poput Pulitzerom ovjenčanog Matta Taibbija, koji je sada i sam izložen političkom progonu i montiranim procesima u državi koja se hvali Prvim amandmanom kao zalogom demokracije nasuprot diktatura, kineske, Putinove i ostalih, to nedvosmisleno i priznaju:

Nisam imao razloga ne voljeti Assangea, pa sam izmislio razlog. Odlučio sam da mi se ne sviđa koncept radikalne transparentnosti. Pomislio sam: „Ne možete tek tako izbaciti sve te tajne u javnost. To je neodgovorno!“ Bio sam toliko ispran da sam zaboravio, kao i mnogi ljudi, da tajne ne pripadaju vladama. Ta informacija pripada nama. Vlade vladaju uz našu suglasnost. Ako žele čuvati tajne, moraju imati naše dopuštenje za to. I nikada nemaju pravo tajiti zločine.

 

Zelenooko čudovište

Da, i novinarska ljubomora spada u ljudske mane, baš kao što i Shakespeare reče: „Čuvajte se zelenookog čudovišta koje se ruga mesu kojim se hrani“. No danas upravo najveći svjetski novinari, poput Taibbija, koji se naša na meti Demokratske stranke jer je razotkrio opsežne vladine crne liste koje se koriste za cenzuru ljevičarskih i desničarskih kritičara, dižu glas i pišu „Zašto Julian Assange mora biti oslobođen“.

Drugi velikan, također Pulitzerovac, Chris Hedges, također otjeran na medijsku marginu zbog svojih stavova o posredničkom, proxy ratu koji SAD i NATO vode protiv Rusije u Ukrajini, „do posljednjeg Ukrajinca“, zaprepašten je „ovim potpunim frontalnim napadom na novinarstvo kao i nedostatkom javnog bijesa, posebice medija“:

Svi javni prosvjedi kojima sam prisustvovao u obranu Juliana u SAD-u slabo su posjećeni. Naša nas pasivnost čini suučesnicima u vlastitom ropstvu. Pravosudni linč Juliana ima daleko više zajedničkog s mračnim danima Lubjanke nego idealima britanske jurisprudencije. CIA i obavještajne agencije, zajedno s vojskom, a svi oni djeluju bez učinkovitog nadzora Kongresa, pokretači su Julianova izručenja. Julian im je zadao tešku ranu razotkrivajući njihove zločine i laži. Zahtijevaju osvetu. Kontrola koju te snage traže u inozemstvu je kontrola koju traže i kod kuće. Julian bi uskoro mogao biti osuđen na doživotni zatvor u SAD-u zbog novinarstva, ali neće biti jedini.

(https://scheerpost.com/2023/06/18/chris-hedges-the-imminent-extradition-of-julian-assange-and-the-death-of-journalism/)

 

Najopasniji čovjek u Americi

Na istom tragu su u Assangeovom slučaju i Seymour Hersh, John Pilger, Glenn Greenwald i mnogi drugi vrsni intelektualci, ali valja se sjetiti jednog čija se smrt ovih dana nekako poklopila s presudom londonskog suda protiv Assangea. Daniel Ellsberg otišao je u 93. godini odbivši liječenje svjestan da protiv raka gušterače nema šanse. Čovjek kojeg je Henry Kissinger nazvao „najopasnijim čovjekom u Americi“, kum svih zviždača koji su razotkrivali mračne državne tajne, koji je fotokopirao i novinarima dostavio 7.000 klasificiranih dokumenata, Pentagon Papers, koji govore da su sve američke administracije od 1945. do 1967. znale kako ne mogu dobiti rat u Vijetnamu i kako su unatoč tome svjesno širile sukob i slale ljude masovno u smrt.

Nakon što je 1971. The New York Times objavio te dokumente Ellsberg je završio u zatvoru na što je bio i spreman, jer je vlastitu slobodu žrtvovao kako bi besmisleni i suludi Vijetnamski rat što prije bio okončan.

 

Najopasniji čovjek za Ameriku

Ellsberg je dakako bio jedan od onih koji su podržavali i borili se za Assangea, ali i za Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, Johna Kiriakua i ostale zviždače bez kojih ne bi bilo ni slobodnog novinarstva ni slobodnih pojedinaca ni slobodnog društva. Ellsbergovom smrću Julian Assange naslijedio je tu laskavu, ali trnovitu titulu „najopasnijeg čovjeka ZA Ameriku“, dok će stogodišnji ratni zločinac Henry Kissinger spokojno umrijeti prirodnom smrću u krugu obitelji ovjenčan Nobelovom nagradom za mir. Istina i pravda nisu od ovog svijeta, rekao bi pjesnik.

 

Umjesto in memoriama Danielu Ellsbergu, danas treba dići čašu i nazdraviti Julianu Assangeu ma gdje bili, kako se njegov 52. rođendan ne bi pretvorio u karmine, unatoč splačinama od tune i piletine kojima će ga u njegovoj samici u Belmarshu počastiti Njegovo Veličanstvo u čijem je predmetnom vlasništvu.  U  baru Oussou u Brunswicku, nedaleko od Melbournea, njegov brat Gabriel Shipton, zajedno s ljudima iz WikiLeaksa i fondom Assange Defense priređuju zabavu čiji će cjelokupni prihod ići za obranu Juliana Assangea. Organizirana je on line aukcija slika, a ovo ulje na platnu Caitlin JohnstoneAssangeov tata“ na kojem John Shipton drži sliku svog sina Juliana, već je prodano za 10 tisuća dolara! No, ima još, pridružite se i informirajte na:

https://www.action. assangecampaign.org.au/sounds-of-freedom _

Budite i vi ovoga puta na pravoj strani povijesti. Nije vrag da su vam Charles i Camillea draži?

Blog

Kolumne

Share This