Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Freedom House „Nations in Transit“: Hrvatska je na rubu da prestane biti prava demokracija

4. lipnja 2021.
Kada agencija Fitch potvrdi rejting Hrvatske „BBB-„, uz stabilne izglede, te istakne da bi pritisak na državne financije povezan s pandemijom koronavirusa trebao neutralizirati oporavak gospodarstva oslonjen na turizam i potporu EU, onda to Vlada Andreja Plenkovića objavi na sva zvona, jer je to kolosalni uspjeh koji nam garantira da ćemo preživjeti.

Kada pak stignu izvještaji o stanju ljudskih prava, slobodi medija i ostalih parametara kojima se mjeri duhovno zdravlje jednog društva i države, tim, za HDZ, nevažnim sitnicama, onda takve dijagnoze ne dospijevaju doći šire javnosti. Tako je i ovo najnovije izvješće Freedom House o Hrvatskoj za 2020. godinu ostalo na margini zanimanja hrvatskih „mainstream“ medija, kako državnih, tako i onih po Plenkoviću „lijevih“, a nije trebalo, pa se kao takvo, marginalno, uspješno kvalificiralo za ovu rubriku.

Inače, u poglavlju „Nezavisni mediji“ Hrvatska je u 2020. ocijenjena ocjenom 3.75 od maksimalnih 7.00.

Mediji u Hrvatskoj tijekom godine doživljavali su pritisak vladajućih, što se najbolje očituje u čestim verbalnim napadima predsjednika RH Zorana Milanovića na medije (*vidi citat na dnu iz poglavlja “Nacionalno demokratsko upravljanje”). Takvo ponašanje je jasan primjer ležerne nekažnjivosti zahvaljujući kojoj političari podrivaju slobodu medija.

Takozvane strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), bile su još jedna od sistemskih prijetnji slobodi medija u Hrvatskoj, navodi se u izvještaju objavljenom u svibnju koji je sponzorirala Europska komisija (EK). Izvještaj, koji je identificirao preko tisuću aktivnih parnica protiv novinara i medija, utvrdio je da su neke postupke pokrenuli policija i javna televizija (HRT). Nadalje, velik broj tužbi koje je HRT pokrenuo protiv svojih zaposlenika “pobuđuje sumnju da je javni servis zarobila politička interesna skupina.”

HRT je 2020. godine izgubio radni spor protiv njihova novinara i urednika, ujedno i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je otkaz dobio 2018. godine, zbog tvrdnji da se zaposlenici HRT-a suočavaju s cenzurom. U kolovozu 2020. sud je presudio da je Zovkova tvrdnja bila točna i da je okruženje na HRT-u stvorilo “određenu razinu ograničenja u novinarskim istraživanjima i razmjeni ideja”. Zovko je vraćen na HRT, a troškovi postupka su mu nadoknađeni.

U situaciji strukturnih problema sa slobodom medija, nije iznenadilo niti protjerivanje Branka Mijića iz Novog lista nakon 35 godina provedenih u tim novinama, Mijić je inače potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva i bivši glavni urednik tog dnevnog lista. Službeni razlog za najavljeni otkaz nije naveden, ali Mijić je izjavio da je sve bilo motivirano njegovim kritičkim napisima o aktualnoj vladi i ustvrdio da je nekadašnja profesionalna tiskovina pretvorena u glasilo HDZ-a. Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, upozorio je na “neodrživu situaciju” u Novom listu, iz kojeg je posljednjih godina na sličan način otišlo mnogo vrhunskih novinara.

Pritisak na neovisnost riječkih novina, koje su čitane u cijeloj zemlji, pojačao se nakon što ga je preuzeo slovački investicijski fond J&T 2016. Mediji su ukazivali na to da je HDZ J&T-u olakšao pristup hrvatskom tržištu u zamjenu za preuzimanje nepodobnih regionalnih medija te kontrolu nad njima.

U lipnju 2020. pučki pravobranitelj EU pokrenuo je istragu o skandalu u kojem je sudjelovala potpredsjednica EK Dubravka Šuica, članica HDZ-a koju je na to mjesto nominirala Vlada RH. U travnju je Šuica, koja je u EK bila zadužena za resor demokracije i demografije, direktno nazvala u emisiju na Dubrovačkoj televiziji, nakon što je gledatelj u eteru ispitivao porijeklo njene imovine. Šuica je u eteru televizije izjavila da je ona “kuma toj TV postaji”, što su neki protumačili kao prijetnju. U odgovoru na upit pučkog pravobranitelja, predsjednica EK Ursula von der Leyen potvrdila je Šuičinu “čvrstu predanost slobodi izražavanja, slobodi i pluralizmu medija” i zaključila da “nije bilo slučajeva lošeg upravljanja u aktivnosti EK. ”

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima sa sloganima “Normalno” i “Predsjednik s karakterom”, novoizabrani predsjednik Zoran Milanović obećao je promjenu diskursa na mjestu šefa države. S vremenom je postalo jasno da će drugi slogan ostaviti puno veći trag u njegovom stilu od prvoga. Upitan od strane medija u vezi s aferom JANAF, Milanović je verbalno napao novinare, političke protivnike, stručnjake i organizacije civilnog društva. Krenula su i njegova intenzivna prepucavanja s premijerom Plenkovićem. Ipak, godinu je završio kao najpopularniji političar u zemlji, stekavši potporu s desnog političkog spektra, kao i među glasačima lijevog centra.

Cijeli izvještaj Freedom House za 2020. možete pročitati ovdje:
(https://freedomhouse.org/country/croatia/nations-transit/2021)

A o tome tko su vlasnici Novog lista i kako su došli do njega pisao je 2017. godine Hrvoje Šimičević u „Novostima“:

(https://www.portalnovosti.com/dnevne-cistkovine)

Što se tiče HRT-a, koji je u svibnju 2021. godine drugi put dao otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku, samo par mjeseci nakon što je pravomoćnom presudom vraćen na posao,  vladajući HDZ ne samo da se nije očitovao, već je spriječio i osnivanje saborskog povjerenstva koje bi ispitalo sve slučajeve seksualnog zlostavljanja na HRT-u, jedini odbivši takav prijedlog cjelokupne oporbe na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora održane 1. ožujka 2021. godine.

(https://www.nacional.hr/premijer-plenkovic-sada-se-osobno-mora-baviti-problemima-na-hrt-u-jer-ministrica-stiti-vodstvo-te-kuce/)

Kad već nisu uspjeli ući niti u finale Eurosonga za najbolju pjesmu Eurovizije, HRT je ipak uspio osvojiti jednu, nimalo laskavu europsku titulu, u oštroj konkurenciji proglašen je najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara, a umjesto Kazimira Bačića, Mislava Stipića i prvog upravljačkog ešalona s Prisavlja, nagradu je simbolički preuzeo upravo Hrvoje Zovko!

(https://www.telegram.hr/politika-kriminal/dosta-sramotna-nagrada-hrt-upravo-proglasen-najvecim-europskim-ovisnikom-o-tuzbama-protiv-novinara/)

Eto, tko kaže da se s margine ne može u orbitu!?

Oznake:

Blog

Kolumne

Share This