Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Utorak, 26.03. – INTERVJU

27. ožujka 2024.
Je li Zoran Milanović pogriješio što nije dao ostavku na mjesto predsjednika RH i do svog premijerskog mandata pokušao doći kao kandidat na listi SDP-a u 1. izbornoj jedinici, pitanje je svih pitanja o kojem svi raspravljaju i imaju svoje mišljenje.

No, novinarka N1 televizije Nataša Božić Šarić u svom je intervjuu insistirala na tome hoće li, kome će, kada i pod kojim uvjetima predsjednik Milanović nakon izbora 17. travnja dati mandat za sastavljanje Vlade, potrošivši u tom natezanju gotovo pola intervjua koji onda nije mogao niti biti drugačije naslovljen nego – „Bit ću pošten, majke mi!“  Za Zorana Milanovića svašta se može reći samo ne da je dosadan i nezahvalan sugovornik ili pak da je suhoparan i rječnikom skroman govornik. Zato svesti 75 minuta intervjua s predsjednikom Republike i kandidatom za premijera na jednu isprovociranu upadicu nije pošteno. Majke mi!

Prije svega prema nama gledateljima koji smo ostali zakinuti za mnoge odgovore koje smo očekivali, a umjesto intervjua dobili Milanovića na poligrafu.

(https://n1info.hr/vijesti/zoran-milanovic-intervju-za-n1-26032024/)

Fajter i frajer

Prvo ispitivanje javnog mnijenja nakon Milanovićevog blitz kriega  kojim je okupirao medijski prostor, lansiralo je SDP vrlo blizu rejtinga HDZ-a, a sam Milanović postao je glavni favorit za premijera. Nakon što je u izbore ušao s Pantovčaka, mimo izbornih lista, najnovija anketa Crobarometra pokazala je pad u obje ispitne kategorije, kao i rast HDZ-a i Plenkovića, koji su tu vijest, nakon prvobitnog knock downa, bučno proslavili kao konačnu pobjedu.

Naravno da bi Milanović da se njegovo ime ovoga tjedna našlo na listi, uz prethodno zbogom funkciji koju obnaša, zadržao simpatije, možda bi njegov rejting bio veći i od početnoga, jer bi tim potezom potvrdio predodžbu građana o njemu kao političkom fajteru i frajeru. Milanovićevo pojašnjenje kako se predsjednikovanja nije odrekao jer bi na taj način HDZ potpuno ovladao svim institucijama sistema i ugrozio regularnost izbora djelomično je točno. No teško je povjerovati da bi se HDZ usudio ukrasti izbore, odgoditi ih za neki drugi datum ili ih poništiti, ako im rezultati ne bi išli u korist, a da reakcija građana dodatno ne bi, prije ili kasnije, išla definitivno u korist Milanovića.

 

Dvoglava aždaja

No da bi HDZ-ov zamjenski v. d. predsjednik RH taj svoj darovani položaj zloupotrebljavao u korist vlastite stranke, više je nego sigurno, kao i da bi medijska difamacija i demonizacija Milanovića bila još brutalnija od spinova i falsifikata koje Arhitektov informbiro dila od društvenih mreža do državne dalekovidnice. Ono što je Milanović zaboravio odlučivši sjediti na dvije stolice njegovo je vlastito iskustvo kada je SDP nakon Račanove smrti na parlamentarne izbore izašao s „dvoglavom aždajom“ na plakatima, s Ljubom Jurčićem kao oporučnim mandatarom, i mladolikim predsjednikom SDP-a. I koje je Ivo Sanader svojim „lukavim planom“ i metaforikom kao oružjem dobio mimo svih očekivanja i ispitivanja javnog mnijenja.

No do 17. travnja još su tri tjedna, jedna anketa ne čini proljeće, mogući su usponi i padovi, greške i potezi koje će birači kazniti ili dodatno nagraditi.

 

Pljesak za izlaznost

Na svim izborima do sada pojavilo se i neko iznenađenje pa je vrlo vjerojatno da će tako biti i ovoga puta, što može utjecati i na formiranje buduće Vlade. Glavni razlozi Milanovićeve kandidature, imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom i izglasavanje lex APa na posljednjoj saborskoj sjednici, tako su pali u drugi plan. HDZ je zatečen prvim Milanovićevim udarom zbio redove i ušutkao sve svoje bivše i sadašnje nezadovoljnike ne bi li pokazao svoju monolitnost, dok predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije uspio niti zadržati dio koalicijskih partnera niti ušutkati nezadovoljnike i mangupe u vlastitim redovima.

Što god mislili o Zoranu Milanoviću, načinu isticanja njegove kandidature, vođenju kampanje, bili njegovi fanovi, neutralni ili mrzitelji, njegov će nesvakidašnji potez zaslužiti pljesak ako 17. travnja izborna izlaznost bude znatno veća nego prije četiri godine. Jer, izađe li oko 65 posto građana s pravom glasa na izbore, bez obzira tko na njima pobijedio, konačno bismo u Saboru dobili barem približno autentičnu sliku stvarne političke volje građana.

A sve ono što ste željeli saznati o sučeljavanju Zokija s Milanovićem, odnosno kako se to kradu izbori, možete pročitati u „Bačvama pravde“ u roku od  odmah, ovdje dolje, bez zadrške, u ustavnom roku, na poveznici:

https://pescanik.net/biljeznica-robija-k-bacve-pravde/

Izbori 2024.

Blog

Share This