Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Ponedjeljak, 15.04. – Šutnja

15. travnja 2024.
HDZ je zaista postao talac jednog čovjeka, a on se zove Andrej Plenković, potvrdila je to i snimka koju je neposredno uoči izborne šutnje objavio tjednik „Nacional“.

Monolog koji je Plenković održao u subotu, 13. travnja, u Zagrebu na za javnost zatvorenom stranačkom skupu pred 300 kolegica i kolega, svojim sadržajem, vokabularom i intonacijom rječito svjedoči da nije samo kao premijer uzurpirao državu kojom vlada kancelarski već prisvojio i HDZ kao svoje privatno vlasništvo. Ono što bi trebalo zabrinjavati Plenkovića je činjenica da je upravo netko od njegovih zagrebačkih HDZovaca bio toliko zgranut onim što je čuo da je audiozapis proslijedio „Nacionalu“ iako je morao biti svjestan da na taj način i sebi i svojoj stranci čini političku štetu neposredno uoči izbora.

 

Ratničke zastave

Ono što bi svim građanima ove zemlje trebalo upaliti dodatni alarm uoči izlaska na birališta je autokratski način na koji Plenković upravlja strankom, gdje čelnike temeljnih ogranaka u metropoli postrojava poput vojske i izdaje im zapovijedi kao da odlaze u rat a ne na demokratske izbore! Jasno i nedvosmisleno demonizirajući imenom i prezimenom kao neprijatelje oporbene političare, novinare i medije.

(https://www.nacional.hr/ekskluzivna-snimka-plenkovic-kao-mamic-nosite-im-kuci-listice-organizirajte-kombije-par-organizacija-je-gore-od-torcide-i-boysa/)

Pri tom se za dvosatne govorancije ne čuje niti jedno pitanje, nitko ne pokušava prekinuti Plenkovića, upitati ga da pojasni mnoge nevezane i kontradiktorne misli, sulude konstatacije o genotipovima hrvatskih glasača ili pak o mentalnom zdravlju pojedinih oporbenih političara. Čuje se samo smijeh, pljesak ili pak klicanje čete odabranih „udarnih pesnica“ upravo na onim mjestima gdje govornik očekuje da bude prekinut znacima odobravanja. Ovakva manifestacija posvećena kultu ličnosti i ovakvo ponizno veličanje Velikog Vođe, uz istodobno gaženje vlastitog ja, nisu zabilježene još od nekih davnih vremena koja i Plenković proglašava mračnima, u usporedbi sa svojom demokracijom.

 

Kršitelji Ustava

Da je  nešto slično procurilo u javnost s oporbenih sastanaka i okupljanja, sam Plenković bi tako nešto usporedio sa Sjevernom Korejom, Kinom ili Putinovom Rusijom koju kao otadžbinu veže za Zorana Milanovića samo zato što je rat u Ukrajini jedini od svih naših političara precizno naziva posredničkim, proxy ratom. Također, u maniri Bezgrešnog i Nedodirljivog, ne bi li indoktrinirao i ostatak biračkog tijela izvan HDZ-a, Plenković „kršiteljima Ustava“ proglašava sve one koji na izborima misle glasati za „Rijeke pravde“, reinkarnirajući na taj način krimen kolektivne odgovornosti prema svima onima koji nisu na njegovoj strani!

„Malo je što odvratnije“, rekao bi Viktor Ivančić, „od moraliziranja moralnog bogalja.“

 

Čarobna formula

Iz audio zapisa kojeg objavljuje „Nacional“ zahvaljujući HDZ-ovom zviždaču više je nego očito da Plenkovića ništa ne zanima osim čarobne formule ostanka na vlasti, kako doći do 66 plus 8 mandata, nakon čega je formiranje još jedne njegove Vlade tek trgovačko pregovaračka formalnost. Uspije li u tom naumu, uz pomoć svojih „udarnih pesnica“, Plenkoviću više nitko neće moći stati na kraj i njegova će moć postati apsolutna. Nakon što je imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i donošenjem „lex AP“ svako otkrivanje mračnih tajni svoje vladavine izložio sudskom i progonu represivnog aparata, više se nitko neće usuditi medijima dostaviti ovakve snimke.

Baš kao što SMS-ovi Josipe Rimac, koji se gotovo svakodnevno pojavljuju u javnosti, svjedoče o tome kako to funkcionira duboka HDZ-ova država „javno-privatnog partnerstva“ onih koji su na vlasti i onih koji ih financiraju, tako i ovaj zapis demonstrira što se to krije iza poze uglađenog briselskog eurokrata kada se iza zatvorenih vrata nađe sa svojom hajdučijom.  Naličje prijetvornog demokrata pokazuje beskrupuloznog autokrata koji se ne usteže militarizacije vlastite stranke ne bi li sebi prigrabio apsolutnu moć.

 

Izborni solilokvij

Baš kao što je to davno rekao lord Acton, „svaka vlast kvari, a apsolutna vlast apsolutno kvari“. Dodajmo tome da je čovjek koji pretendira voditi državu još četiri godine, a koji uživa slušati samoga sebe dva sata a da nikoga od 300 ljudi u dvorani ne pita što oni o tome misle, u najmanju ruku i medicinski suspektan. Zato bi možda zgranuti ovim zvučnim zapisom izbornog solilokvija Andreja Plenkovića, baš kao i onaj tko ga je snimio i proslijedio u javnost, i pošteni članovi HDZ-a morali razmisliti nije li bolje za njih i budućnost njihove stranke, da ove izbore izgube.

Tako bi jednim udarcem ubili dvije muhe. Hrvatskoj bi omogućili da se bez Andreja Plenkovića resetira na početne pozicije prije Turudića i „lex AP-a“, a HDZ-u da se riješi štokholmskog sindroma i talačke krize u koju ih je uvukao jedan čovjek. Onaj koji je preuzimajući stranku najavljivao kako će „transformirati HDZ kako bi transformirao Hrvatsku“, a koji je i HDZ i Hrvatsku transformirao u svoju privatnu prćiju!

Odluče li se HDZ-ovci bez obzira na izbornu šutnju poslušati što je to i kako Veliki Vođa „motivirao“ zagrebačke im kolege i pokažu li 17. travnja da im je stalo do demokratizacije vlastite stranke u kojoj ih više nitko neće vojno postrojavati, kao i do stvarne demokracije u hrvatskom društvu, onda će s pravom moći reći kako su ovog puta zaista bili spremni za sve izazove.

Makar taj presudni izazov nakon izbora pripisali crnom labudu.

Izbori 2024.

Blog

Share This