Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Put bez povratka

10. ožujka 2023.
„Sve je moglo biti drugačije samo da je šesteročlana „proukrajinska skupina“ koja je, prema „novim obavještajnim podacima“ koje prenose NYT i Die Zeit, izvršila diverziju na Sjevernom toku 1 i 2 s pola tone vojnog eksploziva kupila i bočicu „Charlija““

Senzacionalno! Nakon gotovo šest mjeseci svakodnevnog istraživanja više timova vrhunskih stručnjaka najrazvijenijih zapadnih država napokon su detektirani zločinci koji su. 26. rujna 2022. godine izvršili sabotažu na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2. Kao što je poznato, tog dana, usred najžešćih ratnih sukoba u Ukrajini, na dnu Baltičkog mora, kod danskog otoka Bornholm, uništeni su dubinskim morskim eksplozijama cjevovodi koji su u dužini od 760 milja iz dvije luke sa sjeverozapadne obale Rusije dopremali prirodni plin do Lubmina u sjevernoistočnoj Njemačkoj!

Taj „drski napad na plinovod“ odnosno ta „najveća neriješena misterija prve godine ruskog rata u Ukrajini“, koja je „mjesecima zbunjivala istražitelje s obje strane Atlantika“, kako događaj u svom tekstu objavljenom 7. ožujka 2023. opisuje „The New York Times“, dobila je epilog.  Novinari jednog od najprestižnijih svjetskih medija otkrivaju nam, a cijeli svijet to naizust, bez zadrške prenosi,  „nove obavještajne podatke“ koje su saznavali od američkih dužnosnika koji u njih imaju uvid, a koji su insistirali na svojoj anonimnosti.

(https://www.nytimes.com/2023/03/07/us/politics/nord-stream-pipeline-sabotage-ukraine.html)

Proukrajinska skupina

Senzacija vrijedna globalnog „breaking newsa“ sugerira kako je „proukrajinska skupina sabotirala plinovode“, citiramo NYT,  dok su neimenovani američki državni dužnosnici sigurni „kako nema niti jednog dokaza da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili njegovi pobočnici bili uključeni u operaciju, ili da su počinitelji „djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske Vlade“. Neimenovani američki dužnosnici još nam kažu, trbuhozbori Times, kako nisu „pronašli bilo kakve dokaze o umiješanosti ruske vlade u napad“, a ruku u vatru stavljaju da u sabotažu „nisu umiješani američki ili britanski državljani“.

Ono što, naravno, sve nas najviše zanima, što se u stvari dogodilo i kako je to napad izveden, Duboko grlo Timesa ne otkriva, već znakovito pretpostavlja kako je „eksploziv najvjerojatnije postavljen uz pomoć iskusnih ronilaca koji nisu radili za vojne ili obavještajne službe.“ Da američka medijska ekskluziva koja je u hipu obišla svijet ne bi ostala kljakava, samo nekoliko sati kasnije pobrinuli su se njemački kolege iz ARD-a i Die Zieta koji su dodali toliko potrebnu protezu kako bi priča ipak mogla hodati objavivši „iskorak njemačkih istražnih organa koji su u velikoj mjeri rekonstruirali kako je i kada pripreman eksplozivni napad“, ogradivši se da „istražitelji još nisu pronašli dokaze tko je naredio uništenje“.

Scenarij diverzije

Dakle, kažu Nijemci, operaciju na moru izveo je tim od šestero ljudi,  petorice muškaraca i jedne žene. Grupa se sastojala od kapetana, dvojice ronilaca, dvojice ronilačkih pomoćnika i liječnika/ce koji su transportirali eksploziv (NYT navodi: „tisuću funti eksploziva vojne kvalitete“, dakle 453 kilograma i 592 grama) na mjesto zločina.  I to „navodno jahtom, iznajmljenom od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, a navodno u vlasništvu dvojice Ukrajinaca“. Koristili su profesionalno falsificirane putovnice pomoću kojih su iznajmili i brod koji je isplovio iz Rostocka  6. rujna 2022. dok je oprema prethodno prevezena u luku dostavnim kamionom. Istražitelji su naknadno uspjeli locirati brod sljedeći dan u Wieku auf Rugen, a kasnije na danskom otoku Chirstanso, sjevernoistočno od Bornholma.

Nakon što su Sjeverni tok 1 i 2 pretvorili u „hrpu neupotrebljivog željeza“, kako je diverzije slavodobitno komentirala Bidenova  podtajnica za politiku Victoria Nuland, jahta je vraćena vlasniku u neočišćenom stanju, pa su njemački istražitelji na stolu u kabini pronašli tragove eksploziva.

(https://www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/nordstream-2-ukraine-anschlag?utm_source=substack&utm_medium=email)

ChatGPT ili zajebancija

I to je to senzacionalno i prijelomno otkriće mainstream medija s obje strane Atlantika! Najprije čovjek pomisli da je umjetna inteligencija poput ChatGPT-a već zamijenila novinare u obavljanju njihovog svakodnevnog posla, kao što je to najavio Axel Springer, izdavač njemačkih novina Bild i Die Welt. A možda se netko u redakcijama NYT-a i Die Zeita zajebavao iznerviran što odgovora na tako bitna pitanja kao što je sabotaža Sjevernog toka 1 i 2, investicije vrijedne gotovo 12 milijardi dolara, kojom je Europa trebala biti dugoročno energetski opskrbljena jeftinim ruskim prirodnim plinom,  pa je pozvao u pomoć umjetnu inteligenciju, nahranivši alat ChatGPT svim potrebnim podacima, i postavio mu zadatak: što se to zapravo dogodilo 26. rujna 2022.?

Ne, ovako šuplju priču ne bi složila ni živa inteligencija kvocijenta nula, još manje umjetna (polu)inteligencija! Zašto ih onda objavljuju nekada ugledne medijske kuće kada je svakome sa zrnom soli jasno da se radi o uratku čija je jedina svrha prikriti pravu istinu o naredbodavcima, organizatorima i izvršiteljima sabotaže odnosno njihovim motivima i ciljevima. A o svemu tome je točno mjesec dana ranije pisao jedan bivši novinar „The New York Timesa“ iz vremena kada su te novine zaista radile pravi novinarski posao, svjedočile istinu, čovjek višestruko nagrađivan za svoje tekstove i knjige, uključujući i Pulitzerovu nagradu za izvještavanje o masakru u My Laiu koji su počinili američki vojnici za Vijetnamskog rata, Seymour „Sy“ Hersh.

Bilo jednom u Americi

Njegov tekst objavljen na Substacku 8. veljače 2023. pod naslovom „Kako je Amerika uništila plinovod Sjeverni tok“ govori upravo o tome da se ne radi ni o kakvoj misteriji već je Bijela kuća izvela „tajnu operaciju koja se sve do sada držala u tajnosti“. I tu tajnu nam do u detalja, kao pravi novinar, rekonstruira Sy Hersh uz pomoć svog tajnog zviždača, insidera, koji je sudjelovao na tajnim sastancima najviših američkih dužnosnika, uključujući i direktora CIA-e Williama Burnsa, na kojima je sabotaža dogovarana i planirana. Da bi dobila odobrenje s najvišeg mjesta.

(https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream?utm_source=substack&utm_medium=email)

Iako je Bidenova administracija sve Hershove tvrdnje odlučno demantirala te 85-godišnjeg novinara pokušala difamirati osporavajuće njegove tvrdnje putem navodno neovisnih istraživačkih grupacija specijaliziranih za fact-cheking, poput Bellingcata, a u stvari osnovanih i financiranih pod pokroviteljstvom NATO pakta i pridruženih mu obavještajnih agencija, očigledno su tvrdnje koje je veteran novinarstva iznio na medijskim marginama ipak stigle do publike i utjecale na javno mnijenje. Zato je u kratkom vremenu trebalo smisliti bilo kakvu „poluslužbenu istinu“ i pronaći „obavještajne podatke“ koji će pokušati prst krivice uperiti u bilo koga osim u onoga tko je uistinu mogao, znao i htio uništiti Sjeverni tok 1 i 2 iako je znao da je takav čin u međunarodnim odnosima ravan objavi rata onome protiv kojeg je uperen.

Jesu Rusi, nisu Rusi

Stoga je i prvobitni narativ, koji je samo nekoliko dana nakon eksplozija u svom izvještavanju podržavao i „The New York Times“ tvrdeći da je „mnogo nagađanja o odgovornosti usmjereno prema Rusiji“, koji je odgovarao američkim dužnosnicima i koji je bivši direktor CIA-e John Brennan suportirao riječima kako je „Rusija svakako najveći osumnjičenik“ za napad na Sjeverni tok, potpuno napušten! Sada više nema nikakvih „konkretnih dokaza da Rusija stoji iza napada“, ali isto tako Times prenosi kao nepobitnu činjenicu da „novoprikupljene informacije“ koje je analizirala duboka država odbacuju bilo kakvu mogućnost da su u sabotažu „umiješani američki ili britanski državljani“.

Prema istom tumačenju „trag“ istrage ne vodi prema Zelenskom i njegovim podređenima. Nijemci sigurno nisu sami sebi uništili vlastiti izvor jeftinih energenata na kojem su gradili svoj gospodarski rast protekla dva desetljeća i plinovod u koji su sami uložili milijarde dolara. Poljaci nisu, oni bi se već pohvalili da su Rusima konačno dali po nosu. Nisu Finci, nisu Estonci, nisu Latvijci, nisu Litavci, nisu…

Možda su Srbi

Norvežani su imali interesa, ali i opreme i znanja, jer i sami posjeduju 9 tisuća kilometara podvodnih cjevovoda kojima energentima snabdijevaju Europu. Nakon eliminacije ruske konkurencije i Gazproma državna kompanija Equinor pohvalila se rekordnom neto dobit koja je u prošloj godini iznosila 28,7 milijardi dolara i bila trostruko veća nego 2021. godine, a uz to su još državnu blagajnu napunili sa 49,9 milijardi dolara poreza! Dakle, sebi zaradim u svakom pogledu! No Norvežani su jedni od osnivača NATO-a, nisu daleko od njih ni Danci, a Šveđani su na otvorenim ulaznim vratima, pa nitko od njih ne bi ništa poduzimao na svoju ruku, bez glavnokomandujućeg Washingtona u paktu koji djeluju pod krilaticom „svi za jednoga, jedan za sve“ .

(https://www.index.hr/vijesti/clanak/norveska-firma-istisnula-gazprom-s-europskog-trzista-imaju-rekordnu-zaradu/2436394.aspx)

Pa tko je, onda dovraga, digao u zrak plinovod ispod mora!? Je li moguće da netko me sabotira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni… Ne, Vojko V. „čin sabotaže koji je mjesecima zbunjiva istražitelje s obje strane Atlantika, taj misterij NYT, riješen je jer svi tragovi vode „u smjeru Ukrajine“ i šestero proukrajinski nastrojenih simpatizera, petero muškaraca i jedne žene, koji su odlučili uzeti pravdu u svoje ruke, kupili pola tone vojnog eksploziva, napravili lažne putovnice, iznajmili brod, uzeli maske i disalice, kompresore i boce koje će pomoćnici puniti smjesom kisika, dušika i helija dok oni pod morem budu postavljali oblikovana punjenja C 4 eksploziva na četiri cjevovoda zaštićena betonskim oklopom!

Šampanjac i deterdžent

I kada su sve to uspješno obavili, prošvercali opremu, kupili ušteđevinom eksploziv na internetu, izradili vjerodostojne lažne putovnice na nepoznatom mjestu, kod nepoznatih majstora tog zanata kojih ima na tisuće u Ukrajini, Europi i svijetu, kada su neopaženo, da ih nitko nije primijetio i locirao, doplovili do pomno birane lokacije nekoliko milja od otoka Bornholma, jer je opće poznata stvar koju i vrapci na grani znaju da su na toj poziciji cjevovodi udaljeni nešto više od jedne milje dok je more duboko samo 260 stopa, dakle manje od 80 metara, baš kao što golubi u ruci guguću o tome kako vode oko Bornholma imaju još jednu prednost koja olakšava ronjenje, jer tamo nema velikih plimnih struja, dakle kada su sve to obavili, detonirali eksploziv i uništili i betonski omotač i cjevovode napravivši štetu od 12 i kusur milijardi dolara, bez traga pobjegli s mjesta zločina i vratili se u Rostock i otišli na šampanjac, napravili su samo jednu jedinu grešku: zaboravili su kupiti deterdžent!

I krpicom oprati stol na kojem su rezuckali C4 eksploziv pa su im vrhunski timovi kriminalista, obavještajaca i vojnih eksperata najrazvijenijih i najbogatijih zapadnih država nakon šestomjesečne istrage ušli u trag i napokon shvatili da su upravo oni ti koji su digli Sjeverni tok 1 i 2 u zrak, da je to ta „proukrajinska skupina“ koja „nije radila za vojsku ili obavještajne službe“ i koja nema nikakve veze sa Zelenskim, s NATO paktom, s Amerikancima i Britancima, pa, eto, ni sa Putinom! To nam sada otkrivaju „nova obavještajna“ izvješća“ s obje strane Atlantika koja objavljuju NYT i Die Zeit a bez ikakvog sebi postavljenog pitanja ili upitnika prenosi cijeli zapadni svijet. Pa tako i ova naša mala hrvatska zabit u kojoj sve vrvi od naslova i najava u stilu: „Otkrivena tajna Nord Streama – Šest sabotera akciju izvelo jahtom kojom su isplovili iz Rostocka“.

Da, by the way, gdje su proveli tih 20 dana dok nisu stigli do Bornholma? Ili se brod možda zove „The Invisible“?

Šestero veličanstvenih

I tako sada sve znamo, osim imena i prezimena glavnih aktera. A bez njih, tim najvećim herojima ovoga rata, ne možemo dići spomenik, a još manje snimiti holivudski blockbuster koji će zasluženo osvojiti barem šest ili sedam veličanstvenih Oscara. Doduše, među počiniteljima u toj „proukrajinskoj skupini“ sasvim sigurno nema filmofila, jer da ima, čak da su i počinili tu glupu i nepotrebnu grešku ne kupivši s pola tone eksploziva i bočicu „Charlija“, sjetili bi se Harveya Keitela i dvije njegove nezaboravne uloge, Victora i Wolfa, u stvari istog lika u dva filma, Johna Badhama i Quentina TarantinaCleanera. Čistača. Where is the material?, upitao bi on i dokazi bi netragom nestali.

I danas bi sve bilo drugačije. Ukrajinci bi i dalje vjerovali da ih njihov glavni saveznik Joe Biden ne koristi kao proxy snage za rat s Putinom, a sada kada su žrtvovani kao proxy jarci u američkoj propagandnoj mašineriji za tuđe grijehe, moraju početi razmišljati tko će biti Pedro kada jednog dana rat završi. Nijemci bi bez prava glasa šutke slali svoje tenkove Leopard na bojišnicu i zauzvrat plaćali tri puta skuplji američki ukapljeni plin ne usudivši ni pitati tko će im nadoknaditi milijarde uložene u Nord Stream koje su nečijom naredbom pretvorene u „hrpu beskorisnog željeza“.

NYT bi svojim demantijima iz trećerazrednih obavještajnih radionica i dalje samo potvrđivao da je njihov bivši novinar Sy Hersh bio u pravu i milimetarski precizno locirao bombera Sjevernog toka 1 i 2 u jednu kuću bijele boje u Washingtonu, dok bi malo poslušno stado pod pastirskim štapom Andreja Plenkovića u hrvatskom toru blejalo o pravoj strani povijesti na koju se želi svrstati iako je ona, poput Atlantide, ostala na dnu Baltičkog mora.

Normalan čovjek sit svega sjeo bi pred televizor, uzeo daljinski u ruke i upitao se što je na programu. Pulp Fiction ili Put bez povratka?

Svejedno.

Oznake:

Blog

Kolumne

Share This