Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

Branko Mijić

“Novinar je svjedok vremena” — Frane Barbieri

HRT je koncentrat zla

23. travnja 2019.
Javna televizija koncentrira sva zla, nadamo se da nas Kazimir Bačić, HRT i HDZ neće tužiti zato što prenosimo naslov izvještaja o novinarskim i medijskim slobodama u Hrvatskoj Reportera bez granica.

Poražavajuće je to 64. mjesto na svjetskoj ljestvici medijskih sloboda za jednu od članica EU-a. Od rankinga još su bolnije konstatacije da su novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine često žrtve uznemirujućih kampanja, ali i pod prijetnjom sudskog progona i zatvorskih kazni zbog riječi koje su kriminalizirane, jer se smatraju ”sramoćenjem”.

Ma koliko to pokušavali negirati i sa sebe skinuti odgovornost, premijer Plenković i ministrica kulture Obuljen Koržinek, u demokratskom svijetu najvećim problemom smatraju Vladino uplitanje u upravljanje javnom televizijom.

Progon novinara i sudske tužbe koje HRT novcem poreznih obveznika podiže protiv medijskih djelatnika, ali i nacionalnog cehovskog udruženja, HND-a, za međunarodno ugledne Reportere bez granica dokaz je upravo činjenice da su na Prisavlju koncentrirana sva zla koja izravno ugrožavaju slobodu medija.

Mučni izvještaj s početka suđenja u kojemu se otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku pokušava pravdati navodnim ”fizičkim nasiljem u pokušaju” nad pretpostavljenom urednicom, samo govori da HRT nema namjeru odustati od svoje prakse protiv koje očigledno ni njezin vlasnik nema ništa protiv.

Zloupotreba medija u političke svrhe odlika je autokratskih režima koji se na taj način održavaju na vlasti.

Da HRT nije jedina ovdašnja informativna Bastilla i da represija nad javno izgovorenom riječi nije izuzetak samo u najmoćnijim i preostalim samonecenzuriranim medijima, pokazuju i primjeri izrazito lokalnih medija čija se sloboda guši drakonskim novčanim kaznama po sličnom principu po kojem je svojedobno uništen legendarni Feral Tribune.

Tako je Podravski list iz Koprivnice u samo dva mjeseca početkom godine dobio dvije prvostupanjske presude kojima supruzi saborskog zastupnika vladajuće koalicije Željka Lackovića, Sanji, mora isplatiti 40, odnosno 20 tisuća kuna zbog teksta naslovljenog ”Kad je drugi nisu htjeli” i kolumne ”Gospođa knjižničarka”.

Glavni urednik Robert Mihaljević nakon svih izgubljenih presuda od lokalnih moćnika i njihovih bližnjih ukinuo je vlastitu kolumnu koju piše 10 godina ne bi li list spasio od propadanja, iako je sve napisano bilo istina.

Da sudski progon nema granica, pokazuje i slučaj široj javnosti nepoznatog Radničkog portala koji se volonterski bavi radničkim i sindikalnim temema. Njima je jučer održano prvo ročište zbog članka u kojem su objavili svjedočenje jednog radnika o teškim uvjetima rada u varaždinskoj Koki u kojem se prozivaju »žuti sindikati«. Iako su objavili demantij PPDIV-a, taj sindikat, njegov predsjednik i dvojica povjerenika tuže ih za ukupno 44 tisuće kuna!

Očigledno, dobar glas HRT-a daleko se čuje, sve do Pariza, a praksa primjenjuje do posljednje ovdašnje palanke sa sudskom pisarnicom. Koncentrat zla slobodno putuje Hrvatskom.

autograf.hr 23.04.2019.

Oznake: autograf.hr

Blog

Kolumne

Share This